• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Освітній моніторинг це великий бізнес-проект МОН, - Гриневич

Освітній моніторинг це великий бізнес-проект МОН, - Гриневич

2013-11-07

/Files/images/Гриневич_i.jpg Батьки витратять на проведення моніторингу якості освіти понад 37 млн. грн

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич звернулась до прем’єра Миколи Азарова з проханням відмінити проведення моніторингового дослідження для учнів 5-тих та 10-тих класів.

За підрахунками Лілії Гриневич загальна сума батьківських витрат на проведення моніторингу якості освіти становитиме понад 37 млн. грн., а сам захід організовано у порушення всіх правил проведення моніторингових досліджень.

"До мене, як до голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, звертаються педагогічні працівники та батьки, обурені діями Міністерства освіти і науки України, яке вирішило здійснити моніторинг за попередній рік навчання для понад 600 тис. учнів 5-тих та 10-тих класів загальноосвітніх навчальних закладів усієї України", - наголошує голова профільного комітету.

За її словами, захід організовано у порушення всіх правил проведення моніторингових досліджень, що вплине на об’єктивність його результатів. Зокрема, моніторингові дослідження проводяться лише на репрезентативній вибірці, що значно здешевлює процес.

Сама організація проведення моніторингу на місяць дезорганізує навчальний процес у школі, призведе до перевантаження учнів та невиконання навчальних програм з окремих предметів.

"Загальний аналіз умов проведення цього дослідження свідчить про те, що це великій бізнес-проект Міністерства освіти і науки України. Батьківська громадськість стурбована тим, що моніторинг буде проведено у збірниках завдань, які вони повинні придбати за свої гроші. У листі Державної наукової установи Міністерства освіти і науки України "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" від 11.10.2013 № 14.1/10-3300 чітко вказано, що моніторинг проводиться за збірниками завдань, що видані ТОВ "Центр навчально-методичної літератури" у 2013 році", - наголошує Гриневич.

Комплект таких збірників для батьків учнів 5-тих класів обійдеться щонайменше у 35 грн., а для учнів 10-тих класів 94 грн. Якщо врахувати, що згідно з перевідним контингентом у 5-их класах має навчатись 397 тис. учнів, а у 10-тих класах 249 тис. учнів, то загальна сума батьківських витрат становитиме понад 37 млн. грн.

Також голова профільного комітету зауважує, що сьогодні на книжкових ринках вже продаються "Відповіді та пояснення до збірників завдань з моніторингу "Дбайливим батькам!", ціною 9 грн. для учнів 5-тих класів та 18 грн. – для учнів 10-тих класів.

"Зважаючи на широкий суспільний резонанс серед педагогічної та батьківської громадськості, прошу Вас вивчити порушені у зверненні питання та розглянути можливості відміни проведення моніторингового дослідження для учнів 5-тих та 10-тих класів у такий непрофесійний спосіб із залученням значної кількості батьківських коштів та порушенням навчально-виховного процесу", - наголосила голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, звертаючись до прем’єр-міністра України.

Як відомо, 12 листопада в школах розпочинається проведення моніторингу якості освіти. Упродовж місяця всі учні 5-х та 10-х класів українських шкіл складатимуть міністерські тести.

Ініціатива проведення моніторингу викликала вкрай негативну реакцію громадськості та звинувачення чиновників у намаганні зазирнути у бюджети українських сімей.

Більше про моніторинг якості загальної середньої освіти учнів 5-х та 10-х класів.

Для отримання інформації про проведення моніторингу якості загальної середньої освіти, який буде проведено серед усіх учнів 5-х та 10-х класів у листопаді-грудні приєднуйтесь до сторінок Освіта.ua у Facebook або Вконтакте.

Джерело: http://osvita.ua/school/monitoring/37722/

Кiлькiсть переглядiв: 555

Коментарi